Charlois Kapitaal

Onder de naam CHARLOIS SPECIAAL organiseert stichting Kunstweekend Charlois van 10 t/m 19 juni 2016 een multidisciplinair kunstprogramma op diverse locaties in Charlois.

CHARLOIS SPECIAAL wil de identiteit van Charlois versterken, onder andere door projecten te tonen tussen Charloisse kunstenaars en bewoners, kunstenaars van internationaal niveau te laten reflecteren op Charlois. Naast het hoofdprogramma is er een educatief programma en een randprogrammering met muziek en architectuur. CHARLOIS SPECIAAL wil de artistieke potentie in het gebied zichtbaar maken en zowel een landelijk als lokaal publiek aanspreken.

Programmaonderdelen vinden zowel binnen of buiten plaats, in galeries, ateliers, leegstaande panden, in een school, een woning, de Maastunnel, in parken, op straat of in binnentuinen. De thema’s waar binnen de programma onderdelen worden gevormd zijn: eten, honden, textiel, tatoeages, tuinieren.

Ook stichting ‘t O-tje doet mee met een divers programma.
http://www.charloisspeciaal.nl/#charloisspeciaal

// Programma 2016
Alle dagen open (ma. en di. alleen op afspraak)
10.30 – 17.00 uur alleen op zaterdag 18 juni 10.30 – 22.00 uur

11 – 12 juni Verborgen Tuinen
met rondleidingen (door kinderen die werkzaam zijn op de tuin)

11 – 19 juni Fototentoonstelling in De Kas
foto’s van de tuin door de jaren heen en de tot standkoming.

11 – 19 juni Gemeenschappelijke tentoonstelling kunstenaars van ‘t O-tje in Attent Projectspace
From Below In ‘t-Otje zijn de kelderruimtes ingericht als kunstkelders
Tuin en De Kas installaties/performance en fotografie

18 juni Balcony festival: live vanuit de tuin, de betere combinatie tussen kunst, muziek, optredens, eten en een drankje.

// Waar?
Attent – Struitenweg 52, 3082 WX Rotterdam
De Kas – Bakkerstraat 181-189, 3082 HB Rotterdam

// Wie?
Jitka Andréa Hond ontmoet hond – Dog meets dog – filminstallatie over ontmoetingen onderweg.
Iedereen aan tafel, installatie in de tuin waarin alle thema’s zijn verwerkt: eten, honden, textiel, tatoeages en tuinieren, in een groot beeld waarin de toeschouwer meedoet.

•Rogier Arents
•Asnate Bockis
•Arielle Fenton
•Polle van Gijzel
•Peter Hoijmakers
•Gert Rietveld

Bérénice Staiger doet een project dat al eerder aansluiting vindt op het algemene programma. De data van haar project zijn op zaterdag 12 maart/zaterdag 9 april/zaterdag 14 mei en op zaterdag 11 juni. Meer informatie volgt.

Jacco Weener “Het Urban Street Forest project staat voor het (verticaal) vergroenen van flats. Het karakter van hoogbouw is anoniem en het staat vaak in aandachtswijken zoals Charlois. Het planten van bomen op de balkons van deze flats zorgt voor een opwaardering van de leefomgeving. Wij geloven dat bomen essentieel zijn voor de gezondheid van mens, dier en milieu. Bomen geven de wijk kleur, zorgen voor een minder lawaaierige buurt en filteren (fijn)stof uit de lucht.

In de praktijk komt dit er op neer dat wij op de balkons van woongemeenschap ‘t O-‘tje een verticaal bos zullen maken. Ook bieden wij de mogelijkheid aan andere bewoners van de wijk om mee te doen met het project.”